Przepis autorstwa Moniki Walkowiak-Price
Instagram: @palcem_po_talerzu
Zrób marynatę z 40 g słodkiego sosu chilli , 12 g zaprawy do ryżu, 8 g marynaty teriyaki. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i polej nimi łososia tak, aby cały kawałek był pokryty marynatą. Odstaw na 5-10 minut.
Do miseczki włóż mix świeżych liści. Szparagi umyj i odłam końcówki około 5 cm. Rozgrzej patelnie i dodaj olej, ułóż na niej szparagi i przecięte na pół pomidorki koktajlowe, dodaj soli i pieprzu do smaku. Warzywa smaż po 1 minucie z każdej strony. Zdejmij szparagi oraz pomidorki i ułóż je na deskę do krojenia. Na tej samej patelni połóż łososia. Jeżeli ryba jest ze skórą, ułóż skórą na rozgrzaną patelnie i lekko dociśnij.
Rybę smażymy około 4 minut z jednej strony a z drugiej tylko minutę, odłóż rybę na talerzu z ręcznikiem papierowym. Szparagi pokrój na 3 części każdą i ułóż na przygotowanych liściach, dodaj połówki pomidorów oraz łososia, którego delikatnie podziel na kawałki. Nie krój ryby – połam ją ręką.
Całość polej sosem do sałatki.
Sos: 30 g słodkiego sosu chilli, 20 g zaprawy do ryżu, 15 g sosu teriyaki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Sałatkę można jeść na ciepło oraz na zimno.